"Inclusion within Key Action 2;

International Cross-sectoral Contact Seminar Erasmus+ 2017"

Početkom studenog 2017. prisustvovala sam međunarodnom kontakt seminaru u Poljskoj, Varšava, koji je bio organiziran za nastavnike osnovnih i srednjih škola te predstavnike visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Na seminaru je sudjelovalo 56 nastavnika iz gotovo svih zemalja EU. Našu zemlju predstavljale su naša škola i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka.

Tijekom seminara težište je bilo na socijalnoj inkluziji učenika, ali su također bile zastupljene i ostale vrste poput inkluzije učenika s posebnim potrebama. Najveći dio vremena radilo se u grupama na mogućem zajedničkom budućem projektu školskog partnerstva.

Prisustvovala sam radionici koja se bavila inkluzijom, socijalnim mrežama i medijskom pismenošću za učenike tinejdžerske dobi zajedno sa školama iz Estonije, Danske, Islanda, Finske i Grčke.

Po završetku seminara, škole, nakon sastanka s učiteljima, ravnateljem i stručnom službom škole odlučuju žele li nastaviti rad u projektnoj grupi te oformljavaju timove koji će raditi na izradi projektnog prijedloga i njegovoj prijavi u ožujku 2018. za razdoblje od 2018. do 2021.

Vesna Starešinić,

Erasmus + koordinator škole

 

ERASMUS +

Sredinom prosinca 2014. prvim projektnim susretom  učitelja-koordinatora u Klaipedi, Litva započeo je naš novi Erasmus + međunarodni projekt pd nazivom "We are the children, we are the world".

U dvogodišnjem projektu  Europske komisije kojim koordinira Agencija za mobilnost i programe EU sudjeluje 5 škola iz Litve (koordinator), Turske, Grčke, Rumunjske i Hrvatske.

Ove školske godine po 3 nastavnika i 6 učenika putuje na projektne susrete u Izmir, Turska (ožujak 2015) i u Tecuci, Rumunjska (travanj 2015), gdje će sudjelovati na nastavi, izvannastavnim aktivnostima i kulturnim događajima 5 radnih dana.Naša škola će ugostiti koordinatore iz partnerskih zemalja na drugom transnacionalnom sastanku u lipnju 2015. U listopadu 2015. projektni susret odžat će se u partnerskoj školi u Grčkoj. Tijekom ožujka 2016. naša škola bit će domaćin partnerskog susreta, a završni susret u Litvi održat će se u svibnju 2016.

Cilj projekta je pronaći, istražiti te prikazati priče o dječjim junacima koji su na pozitivan i moralan način utjecali na svoje vršnjake i lokalnu zajednicu te ih objediniti u edukativnoj knjizi. Svaka zemlja treba napraviti i prezentirati tri priče na kreativan način putem modernih multimedijalnih (digitalnih) ali i na tradicionalnih načina poput igrokaza, drame ili recitacije.

RASTEMO UZ SAVU, I DIGITALNO SVJESNI, KOLIKO SU DANI UČENIČKI STRESNI, TOLIKO SU DANI UČENIČKI BITNI, UČIMO MISLITI I NE BITI SITNI