Projekt "Mi jedemo odgovorno"

Naša škola je dugogodišnja ekoškola što je, nadam se, svim našim učenicima, a i njihovim roditeljima dobro poznato. Od prošle godine imamo i Zlatni status ekoškole. Kako bismo još malo produbili znanja iz ekologije i zdravih stilova života ove školske godine uključili smo se u međunarodni projekt "Mi jedemo odgovorno"

Hrana je izuzetno važna za život. Zdrava prehrana pozitivno utječe na razvoj djece i zdravlje odraslih. Poznato je da je hrana super konektor između ljudi i da trenutno vrlo raznolika paleta prehrambenih proizvoda i recepata putuje svijetom i svakodnevno se koristi. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, razmjenjujemo i konzumiramo hranu ključ za sve globalne izazove čovječanstva. Naše odluke o hrani izravno utječe na zdravlje našeg planeta (vodu, tlo, ekosustav, bioraznolikost, korištenje energije …), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.

Vrijeme je da se zapitamo: "Jedemo li odgovorno?"

 

 

3.11.2016.

Učenički Ekoodbor na predavanju o mahunarkama

Članovi Učeničkog Ekoodbora Osnovne škole Jure Kaštelana bili su 3. studenog 2016. godine u knjižnici Savica na predavanju o mahunarkama.

Predavanje je održao nutricionist Domagoj Lindinger koji je nazočne upoznao s mahunarkama i istaknuo njihovu važnost u prehrani. Mahunarke  još nazivamo grahorice ili leguminoze, a u njih spadaju mahune, grah, kikiriki, bob, leća, soja, grašak,  badem  i još neke druge biljke. Predavanje je bilo organizirano zbog toga što je 2016. godina proglašena međunarodnom godinom mahunarki.

U pratnji učenika išle su pedagogica pripravnica i školska pedagogica Zdravka Ciglenečki.

 

 

17.5.2016.

Posjet recikliranom gospodarstvu

Petog svibnja 2016. članovi Ekoodbora Osnovne škole Jure Kaštelana uputili se u maleno selo Vukomerić koje se nalazi u Vukomeričkim Goricama. Čim smo došli srdačno su nas dočekali i ponudili nam domaći čaj od kima i fine keksiće. Nakon toga smo prošetali imanjem i pogledali zanimljive stvari. Vidjelii smo energetski učinkovitu kuću od slame. Gledali smo staru, a ujedno i novu drvenu kućicu koja služi i kao edukacijski centar. Ušavši u kućicu  slušali smo predavanje voditeljice Sunčane Pešak o permakulturi. Predavanje je bilo popraćeno prezentacijom. Gospođa nam je  pričala kako možemo uzgajati svoju hranu i biljke na balkonu. Upozorila nas je na to da obratimo pažnju na deklaracije i vidimo od kuda hrana dolazi. Upoznali smo se i s pojmom prekoračenja Zemljinog kapaciteta.

Nakon predavanja vidjeli smo sadnice i vrt. Zasadili smo malo cvijeća i salate te smo malo okopavali luk. Potom smo se malo pograli na drvenim penjalicama i probali novi čaj s okusom jabuke i cimeta (taj je bio puno bolji od onog prvog).Tu je došao kraj našeg veselog putovanja. Sjeli smo u autobus i veselo krenuli prema našoj Savici.

Luka Papp, 7.razred

 

 

27.4.2016.

Izvješće s radionice.

 

 

26.2.2016.

U četvrtak, 25.02.2016. godine, članovi Učeničkog ekoodbora OŠ Jure Kaštelana posjetili su knjižnicu Savica. Ondje nam je profesor povijesti i član ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) Matko Šišak pokazao prezentaciju i održao predavanje o zdravoj hrani. Naučili smo da je važno kupovati lokalnu hranu jer tako manje zagađujemo okoliš i manje trošimo novaca. Također smo naučili kako su sve one lijepe jabuke, kruške, jagode, uglavnom genetski modificirane (GMO). Meso životinja koje su slobodne i jedu prirodnu hranu, zdravije je nego onih  koje žive na farmama. Njima se u hranu dodaju hormoni, a ponekad i lijekovi koji na kraju završe u nama.

Pozivamo vas da razmislite o svojoj prehrani, čitajte deklaracije i što više kupujete proizvode lokalnih i domaćih proizvođača.

Učenice: Marina Hajdarević i Korina Jurić

Voditeljice projekta: Zdravka Ciglenečki i Marina Lucin

 

 

28.1.2016

Svi znamo da je pravilna prehrana važna za zdravlje čovjeka. Ponekad smo u takvoj žurbi da i ne stignemo promisliti o tome što jedemo već samo nešto zgrabimo ili odemo u restoran brze prehrane.

Zapitali smo se kakva je situacija u obiteljima naših učenika. Što se nalazi u njihovim smočnicama i hladnjacima?

Vijeće učenika čine predstavnici svih razrednih odjela škole. Oni su dobili zadatak istražiti koje prehrambene proizvode imaju u smočnicama i hladnjacima te popisati petnaestak namirnica, proizvođača i državu iz koje dolaze. Rezultati pokazuju kako obitelji naših učenika paze na to da u kući imaju različito voće i povrće što je jako pohvalno. Osim toga, u svakom kućanstvu možemo naći mlijeko i mliječne proizvode. Velika većina namirnica (86,2%) je proizvedena u Republici Hrvatskoj. Kupujmo hrvatsko!! Dio voća i povrća  uzgojili su roditelji, djedovi i bake, a kuhanjem pekmeza bavile su se mame i djeca. Bravo!

Jako smo zadovoljni što se u kućanstvima konzumiraju raznoliki proizvodi  i proizvodi iz vlastitog povrtnjaka (vjerojatno i iz Vrtova Savica) i voćnjaka, vlastita zimnica i proizvodi OPG-a.   O prednostima takvih namirnica kao i o konzumiranju sezonskog voća i povrća koje dolazi iz Hrvatske razgovarat ćemo i s ostalim učenicima koji nisu bili uključeni u istraživanje. Do tada pozivamo sve učenike i roditelje da se uključe u projekt "Mi jedemo odgovorno."

Zdravka Ciglenečki

 

 

24.listopada 2015. godine u Zagrebu je održan  prvi seminar za koordinatore eko projekta "Mi jedemo odgovorno" u kojem sudjeluje 20 odgojno obrazovnih ustanova iz Republike Hrvatske zajedno s ustanovama iz drugih zemalja. Ovo je pilot projekt  koji je financiran od strane Europske komisije kao globalni akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u sklopu Europske godine za razvoj (2015). Pilot projekt "Mi jedemo odgovorno" je prvi pokušaj u EU ka izgradnji školskog programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane. Djeca će u programu razvijati kritičko mišljenje, stjecati znanje, vještine i pozitivne stavove o odgovornoj i zdravoj prehrani. Nadamo se da će jednog dana postati uspješni građani i usvojiti nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike.

Sve počinje izborom hrane koju konzumiramo kroz nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada prizvodim, odakle dolazi moja hrana, kako je moja hrana proizvedena i tko ju je proizveo, te kako sve hrana utječe na ljude i planet? Potraga za odgovorima na ova pitanja je iznimno uzbudljivo i prosvjetljujuće putovanje. Svjesno istraživati, doživljavati i primjenjivati druge načine konzumiranja hrane mogu biti uzbudljivi koraci koje ćemo poduzeti kako bi učinili razliku i postigli globalnu promjenu.

 

 

Ciljevi seminara

Cilj seminara je pomoći sudionicima da: razviju nove spoznaje o potrošnji hrane i širim učincima hrane na ljude i okoliš, definiraju što znači biti odgovoran potrošač, primjene metodologiju  Programa "Mi jedemo odgovorno" u svojim odgojno obrazovnim ustanovama

Predavači:

  • Josip Gregac (Udruga Lijepa Naša) – voditelj projekta
  • Anita Šetić (Udruga Lijepa Naša) – voditelj programa Međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj
  • Teuta Skorin (Udruga Lijepa Naša) – stručni suradnik
  • Irena Vukmanov Šimokov – Udruga Fair Trade Hrvatska