15.10.2019. učenici 7.b u pratnji učiteljice HJ Lade Ledić i pedagogice Zdravke Ciglenečki posjetili su knjižnicu Savica te prisustvovali predavanju članice Zelene akcije o viđenju klimatskih promjena. Ovaj susret nastavak je dobre suradnje naše ekoškole i knjižnice te pokazatelj kako se i  ekoteme mogu lijepo lirski prikazati.

 

Čuvajmo vode!

30. siječnja 2017. godine našu školu su posjetile predstavnice Hrvatskih voda Iva Šutić i Marija Vizner. Družile su se s učenicima 2.c i 3.c razreda.  Djeca su bila u prilici naučiti ponešto o korištenju i čuvanju voda. Predstavljene su im zanimljive, lijepe i edukativne slikovnice u izdanju Hrvatskih voda, a upoznali su se i s maskotom Hrvojem. Druženje je snimila ekipa tv emisije „Dobro jutro Hrvatska“.

Učenik J.K. 2.c:  "Danas sam na predavanju  gospođa iz Hrvatskih voda naučio da vodu moramo štedjeti.  Rijeka je korisna jer ima snagu i okreće turbine pa proizvodi električnu struju. Ne smijemo bacati smeće u vodu i tvornice moraju staviti filtere za pročišćavanje prljave vode."

Zdravka Ciglenečki

 

Posjet izložbi poštanskih maraka

Članovi Učeničkog ekoodbora su u rujnu 2016. u pratnji pedagogica Zdravke Ciglenečki i pedagogice pripravnice Patricije Lipnjak obišli izložbu poštanskih maraka pod nazivom „25 godina pišemo sliku Hrvatske“. Na izložbi su se mogli upoznati s filatelijom i razgledati markice Republike Hrvatske. Uvidjeli su kako  mnoge poštanske marke prikazuju prirodne ljepote naše zemlje. Šaljući pisma po cijelom svijetu putem poštanskih maraka pokazujemo  ljepote Hrvatske, a i zalažemo se za očuvanje istih.

Poštanske marke, knjige i ostali materijali koje nam je donirala Hrvatska pošta izloženi su u školskoj knjižnici. Izložbu je u studenom 2016. uredila školska knjižničarka Suzana Plevnik. Na taj način su i ostali učenici škole u mogućnosti vidjeti naše markice. Možda ih to potakne da umjesto e-maila napišu neko pismo, pošalju razglednicu ili čestitku te tako način razvesele svoje najmilije.

Ekohimna OŠ Jure Kaštelana

(J. Arežina - S. Miloloža - Z. Jašek)

 

Ako čovjek želiš biti najveći u smislu pravom,

Čuvat ćeš još odmalena prirodu u duhu zdravom.

 

Odmalena, od korijena, njegovati planet treba,

Od najmanjeg crnog mrava do najvećeg svijetlog neba,

 

Od planina i kotlina do potoka i rječice,

Od obala sinjeg mora do trnjanske uličice.

 

Ako čovjek želiš biti svjestan kriza sa svih strana,

Ekološki djeluj poput Škole Jure Kaštelana.

     

 

 

Projekt "Mi jedemo odgovorno"

Naša škola je dugogodišnja ekoškola što je, nadam se, svim našim učenicima, a i njihovim roditeljima dobro poznato. Od prošle godine imamo i Zlatni status ekoškole. Kako bismo još malo produbili znanja iz ekologije i zdravih stilova života ove školske godine uključili smo se u međunarodni projekt "Mi jedemo odgovorno"

Hrana je izuzetno važna za život. Zdrava prehrana pozitivno utječe na razvoj djece i zdravlje odraslih. Poznato je da je hrana super konektor između ljudi i da trenutno vrlo raznolika paleta prehrambenih proizvoda i recepata putuje svijetom i svakodnevno se koristi. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, razmjenjujemo i konzumiramo hranu ključ za sve globalne izazove čovječanstva. Naše odluke o hrani izravno utječe na zdravlje našeg planeta (vodu, tlo, ekosustav, bioraznolikost, korištenje energije …), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.

Vrijeme je da se zapitamo: "Jedemo li odgovorno?"

 

 

3.11.2016.

Učenički Ekoodbor na predavanju o mahunarkama

Članovi Učeničkog Ekoodbora Osnovne škole Jure Kaštelana bili su 3. studenog 2016. godine u knjižnici Savica na predavanju o mahunarkama.

Predavanje je održao nutricionist Domagoj Lindinger koji je nazočne upoznao s mahunarkama i istaknuo njihovu važnost u prehrani. Mahunarke  još nazivamo grahorice ili leguminoze, a u njih spadaju mahune, grah, kikiriki, bob, leća, soja, grašak,  badem  i još neke druge biljke. Predavanje je bilo organizirano zbog toga što je 2016. godina proglašena međunarodnom godinom mahunarki.

U pratnji učenika išle su pedagogica pripravnica i školska pedagogica Zdravka Ciglenečki.

 

 

17.5.2016.

Posjet recikliranom gospodarstvu

Petog svibnja 2016. članovi Ekoodbora Osnovne škole Jure Kaštelana uputili se u maleno selo Vukomerić koje se nalazi u Vukomeričkim Goricama. Čim smo došli srdačno su nas dočekali i ponudili nam domaći čaj od kima i fine keksiće. Nakon toga smo prošetali imanjem i pogledali zanimljive stvari. Vidjelii smo energetski učinkovitu kuću od slame. Gledali smo staru, a ujedno i novu drvenu kućicu koja služi i kao edukacijski centar. Ušavši u kućicu  slušali smo predavanje voditeljice Sunčane Pešak o permakulturi. Predavanje je bilo popraćeno prezentacijom. Gospođa nam je  pričala kako možemo uzgajati svoju hranu i biljke na balkonu. Upozorila nas je na to da obratimo pažnju na deklaracije i vidimo od kuda hrana dolazi. Upoznali smo se i s pojmom prekoračenja Zemljinog kapaciteta.

Nakon predavanja vidjeli smo sadnice i vrt. Zasadili smo malo cvijeća i salate te smo malo okopavali luk. Potom smo se malo pograli na drvenim penjalicama i probali novi čaj s okusom jabuke i cimeta (taj je bio puno bolji od onog prvog).Tu je došao kraj našeg veselog putovanja. Sjeli smo u autobus i veselo krenuli prema našoj Savici.

Luka Papp, 7.razred

 

 

27.4.2016.

Izvješće s radionice.

 

 

26.2.2016.

U četvrtak, 25.02.2016. godine, članovi Učeničkog ekoodbora OŠ Jure Kaštelana posjetili su knjižnicu Savica. Ondje nam je profesor povijesti i član ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) Matko Šišak pokazao prezentaciju i održao predavanje o zdravoj hrani. Naučili smo da je važno kupovati lokalnu hranu jer tako manje zagađujemo okoliš i manje trošimo novaca. Također smo naučili kako su sve one lijepe jabuke, kruške, jagode, uglavnom genetski modificirane (GMO). Meso životinja koje su slobodne i jedu prirodnu hranu, zdravije je nego onih  koje žive na farmama. Njima se u hranu dodaju hormoni, a ponekad i lijekovi koji na kraju završe u nama.

Pozivamo vas da razmislite o svojoj prehrani, čitajte deklaracije i što više kupujete proizvode lokalnih i domaćih proizvođača.

Učenice: Marina Hajdarević i Korina Jurić

Voditeljice projekta: Zdravka Ciglenečki i Marina Lucin

 

 

28.1.2016

Svi znamo da je pravilna prehrana važna za zdravlje čovjeka. Ponekad smo u takvoj žurbi da i ne stignemo promisliti o tome što jedemo već samo nešto zgrabimo ili odemo u restoran brze prehrane.

Zapitali smo se kakva je situacija u obiteljima naših učenika. Što se nalazi u njihovim smočnicama i hladnjacima?

Vijeće učenika čine predstavnici svih razrednih odjela škole. Oni su dobili zadatak istražiti koje prehrambene proizvode imaju u smočnicama i hladnjacima te popisati petnaestak namirnica, proizvođača i državu iz koje dolaze. Rezultati pokazuju kako obitelji naših učenika paze na to da u kući imaju različito voće i povrće što je jako pohvalno. Osim toga, u svakom kućanstvu možemo naći mlijeko i mliječne proizvode. Velika većina namirnica (86,2%) je proizvedena u Republici Hrvatskoj. Kupujmo hrvatsko!! Dio voća i povrća  uzgojili su roditelji, djedovi i bake, a kuhanjem pekmeza bavile su se mame i djeca. Bravo!

Jako smo zadovoljni što se u kućanstvima konzumiraju raznoliki proizvodi  i proizvodi iz vlastitog povrtnjaka (vjerojatno i iz Vrtova Savica) i voćnjaka, vlastita zimnica i proizvodi OPG-a.   O prednostima takvih namirnica kao i o konzumiranju sezonskog voća i povrća koje dolazi iz Hrvatske razgovarat ćemo i s ostalim učenicima koji nisu bili uključeni u istraživanje. Do tada pozivamo sve učenike i roditelje da se uključe u projekt "Mi jedemo odgovorno."

Zdravka Ciglenečki

 

 

24.listopada 2015. godine u Zagrebu je održan  prvi seminar za koordinatore eko projekta "Mi jedemo odgovorno" u kojem sudjeluje 20 odgojno obrazovnih ustanova iz Republike Hrvatske zajedno s ustanovama iz drugih zemalja. Ovo je pilot projekt  koji je financiran od strane Europske komisije kao globalni akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u sklopu Europske godine za razvoj (2015). Pilot projekt "Mi jedemo odgovorno" je prvi pokušaj u EU ka izgradnji školskog programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane. Djeca će u programu razvijati kritičko mišljenje, stjecati znanje, vještine i pozitivne stavove o odgovornoj i zdravoj prehrani. Nadamo se da će jednog dana postati uspješni građani i usvojiti nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike.

Sve počinje izborom hrane koju konzumiramo kroz nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada prizvodim, odakle dolazi moja hrana, kako je moja hrana proizvedena i tko ju je proizveo, te kako sve hrana utječe na ljude i planet? Potraga za odgovorima na ova pitanja je iznimno uzbudljivo i prosvjetljujuće putovanje. Svjesno istraživati, doživljavati i primjenjivati druge načine konzumiranja hrane mogu biti uzbudljivi koraci koje ćemo poduzeti kako bi učinili razliku i postigli globalnu promjenu.

 

 

Ciljevi seminara

Cilj seminara je pomoći sudionicima da: razviju nove spoznaje o potrošnji hrane i širim učincima hrane na ljude i okoliš, definiraju što znači biti odgovoran potrošač, primjene metodologiju  Programa "Mi jedemo odgovorno" u svojim odgojno obrazovnim ustanovama

Predavači:

  • Josip Gregac (Udruga Lijepa Naša) – voditelj projekta
  • Anita Šetić (Udruga Lijepa Naša) – voditelj programa Međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj
  • Teuta Skorin (Udruga Lijepa Naša) – stručni suradnik
  • Irena Vukmanov Šimokov – Udruga Fair Trade Hrvatska

UČITELJI NAŠI I SVI DJELATNICI ŽELE VAM DOBRODOŠLICU U NAŠU ŠKOLU NA SAVICI